Sunday, November 28, 2010

Chinta Rapuh

Yes, baru habis tengok Chinta 28 episod.Lama dah tak tak tengok Fasha Sandha berlakon main character.Fasha Sandha sudah grown up.Suara tak kepit lagi.Hehe.I used to be her fan sebelum macam2 kontroversi pasal dia.Tolak tepi private life dia, suka sangat tengok dia berlakon dalam Chinta if nak banding dengan cerita Natasha dulu.Seperti kata Fasha Sandha, “Chinta adalah hadiah buat peminat setia saya untuk melihat transformasi Fasha Sandha secara maksimum“.(myMetro)

Ceh, saya bukanlah peminat setia Fasha sampai kumpul2 gambar macam saya kumpul gambar Norjuma.Tapi rasa tak best pulak if kat Malaysia takde pelakon macam Fasha Sandha (I repeat, tolak tepi private life dia) cos I can't think of any other actress yang sesuai/berani nak bawak watak Chinta dengan 3 scenes rape, cium2 dah tak terkira. Besides, suka tengok pelakon nangis hingus2 hidung kembang kuncup camne pon nampak cantik je.

And, baru tau lagu "Rapuh" by Opick bila tengok Chinta.This is the 2nd song from Opick which I like!!1st- lagu Alhamdulillah, lagu tema cerita Anakku Bukan Anakku.



"meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepada-Mu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah pada-Mu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintai-Mu
dalam dadaku harap hanya
diri-Mu yang bertakhta"

Thursday, November 25, 2010

Avoid "Ketibas" (Ketiak Basah)

I just knew about the term when my husband using it.Now dah nak start summer (ke dah start?) cuaca kat Adelaide ni dah mula panas.Bila dah panas mulalah berpeluh.Bila dah berpeluh, "ketibas" mungkin terjadi.;p

I was spraying my deodorant & suddenly Encik Husband terkejut.He thought that I was using Ambipur-our-pewangi-jamban cos the deodorant bottle is bigger than usual.Hehe.Macam botol Ridsect pon ye.It's actually made in Aussie.254ml.Bak kata Encik Husband, omputih kena buat deodorant besar, badan diorang besar.(malas mandi, kuat peluh tu tak sure.;p)

Yang paling tinggi & yang ke-3 tinggi bought in Aussie.2 yang lain, Malaysia.Tapi yang ke-2 tinggi tulis Made in Aussie jugak.Hurm.

1. Rexona Women Confidence Anti-perspirant Deodorant 254ml - Smells like powder.
2. Rexona Women Free-spirit Anti-perspirant Deodorant 150ml - My all time favourite smell!
3. Rexona Girl Dance Anti-perspirant Deodorant 100g - Seperti namanya.Smells as sweet as a girl.24tahun pon nak jugak.;p
4. Rexona Women Oxygen Anti-perspirant Roll On Deodorant 150ml - Smell fresh & clean.


And yes, I love to keep changing my deodorant,body wash, perfume so that's why I've more than one at the same time.;D However, one of my closest friends once said,"Ko pakailah bau apa pon, aku boleh kenal bau ko." Maksud beliau bukan busuk ok.Dia maksudkan yang she knew me very well.Huhu.

Deodorant & breast cancer?

"In 2002, the results of a study looking for a relationship between breast cancer and underarm antiperspirants/deodorants were reported. This study did not show any increased risk for breast cancer in women who reported using an underarm antiperspirant or deodorant. The results also showed no increased breast cancer risk for women who reported using a blade (nonelectric) razor and an underarm antiperspirant or deodorant, or for women who reported using an underarm antiperspirant or deodorant within 1 hour of shaving with a blade razor. These conclusions were based on interviews with 813 women with breast cancer and 793 women with no history of breast cancer."
You can read morehere.

And look, who's having the same deodorant at the same time.Her wife loves the same smell actually.;p



P/S - Ada lagi ke orang sapu bedak kat ketiak?Except baby ye.

Tuesday, November 23, 2010

Movie World Gold Coast

Pheww..at last!A post about my journey to Movie World Gold Coast.

We went there by Syafiq's car.He is my husband's friend @ Brisbane (nak balik Msia dah pon). He drove us to Movie World by his car (yang tidak berbumbung).It took about 45 minutes to reach there.Saya kat belakang dah tersengguk2 ngantuk.;p He dropped us and & promised to fetch us at 5 p.m.

Arrived at the main entry.See the Jalur Gemilang?Proud to be Malaysian!Hehe.


The entry fee?If I'm not mistaken it's about AUD70 per person.Can't remember it exactly since husband paid for it.;p Tapi masa nak masuk tu I dalam hati,"Genting lagi murah eh..70 hengget pon tak sampai."


Lucky us the weather was quite good so we didn't need to rush or worry.Ok, now let's see what's inside the Movie World!

1. Superman Escape


A must be place to snap pictures.


As fast as superman!I didn't expect the start to go that fast.I screamed all along the ride.LOL.


2. BATWing Spaceshot

Source:googled here

It's not as challenging as Spaceshot@ Genting.Before naik, tengok pon sudah tahu.I cakap je lebih tapi nak naik yang ini cuak jugak even kat Genting tak kira dah bape kali naik.Yang ini naik 1x je.


3. Lethal Weapon

I swear I'll never ride it again!Bagi tiket free masuk Movie World pon taknak.Bagi AUD100 mungkin akan dipertimbangkan.Hehe.Tak ramai langsung orang yang beratur nak naik ni.Maybe sebab tempatnya macam agak terpencil or sebab dengar ada orang pernah mati naik ni.I don't know.Dahlah tudung nak tercabut (hilang kesopanan & kesusilaan I.;P) + pening kepala tak sudah2 sampai ke malam.;p





4. Scooby-Doo Spooky Coaster

Frust tak dapat naik.Takde rezeki sebab under maintenance.:( Diorang cakap best bukan ntahhape2 merapu macam Ghost Train@Genting.



Instead ada show Scooby-Doo.Encik Husband tengok, saya tak tengok, hanya duduk atas rumput melayan pening kepala.;p




5.4D Journey To The Center of the Earth
Dulu Shrek 4D, now dah cerita lain pulak.Shrek 4D Adventure was shown at Warner Bros. Movie World in Australia from September 2005 until August 2010.(Wiki) NVM, kat M'sia hari tu dah tengok Shrek 3D.Yes, 3D.Not 4D.Penat lah tengok 4D.Habis basah my bag (nasib water proof.;p) Husband slept during the show.LOL.

Source:googled here


6.Hollywood Stunt Driver


Other attractions..







OK,till now.I've skipped the Batman Adventure - The Ride part cos I forgot malas sebenarnya to snap pictures cos masa tu dah pening giler.;p

Saturday, November 20, 2010

Home Appliances

Went to Centro Arndale today with Encik Husband (about 7km from our house).Plan awal nak beli gas kat Big W & bahan2 nak buat roti canai (Encik Husband yang nak buat.) End up with shopping at Harris Scarfe sekali.Btw, Harris Scarfe is having SALE!!



Encik Husband wanted to buy Pyrex & knife set.Lama betul dia pilih.Tapi tak boleh lawan la saya yang lembab lagi if nak pilih barang.;p He told me to choose a new non-stick pan while waiting for him.Yeay!A new pan! I never knew that a pan pon ada 3 years warranty.Wow.Bought it for $12.95 only.:D

Cepat je kali ni saya pilih.That was my 1st time buying a pan & I saw a pancake pan while choosing a pan.Dalam hati,"Eh2, pancake pon ada pan khas kan, I belasah je kuali apa pon.Patutlah pancake I tak bape cantik." tapi sedap je.

Dah siap pilih pan sambung tunggu Encik Husband pilih knife set dia sambil tengok2 home appliances yang comel2.

Instead of Cofee Maker, now we have Hot Chocolate Drink Maker!


Dutch Pancake Maker.Can we make kaya balls by using it?I'm not sure.Sangat suka Kaya Balls@ Jusco Wangsa Maju.;)


Snow maker.ABC satu!

Thursday, November 18, 2010

Get rewarded for taking online surveys!

Yeay!Finally I've received my reward for taking online surveys.Online survey yang saya buat ni tak bagi cash $$$ macam kat Malaysia ada Youthsays Tu pon saya punya reward naik macam siput padahal sign up before datang Aussie. You'll get vouchers instead of cash.:D

The reward options are Coles gift card,Woolworths Wish Gift card, Dymocks Bookstore giftcard etc and I chose to have Coles gift card!!Btw, Coles & Woolworths adalah supermarket yang besar & popular kat Aussie.I go to Coles/Woolworths almost everyday for grocery shopping since jalan kaki aje sudah sampai.(Kat Msia I selalu jealous rumah siapa dekat Jusco.Nak pegi Jcard Day tak payah risau parking.;p)

Ceh, gift card $20 (about RM60) je.Tapi not too bad lah dari selalu mengadap komputer 24jam tak generate income langsung.Except if you own a blogshop or ur blog is undeniably popular.;p

Actually, once your account reaches $20 you can redeem your reward from an array of reward options.

Coles giftcard is also redeemable at Myer,Target,Kmart & Officeworks!~

Tuesday, November 16, 2010

Nando's North Park

Me: Kejap lagi nak pegi beli ayam tak?
Husband: Tak payah lah masak hari ni.Pergi siap, nak pergi Nando's.
Me: (Yahoooooooo!)

Dulu cakap kat Encik Husband bila nak bawak makan Nando's sini.(just wanna give a try)- You can ask for Halal chicken since they provide Halal chicken here.I'm not sure with other menus so I decided to order Quarter Chicken with meal (chips + drinks).

Location:
Shop 41 & 42, Northpark Shopping Centre
264 Main North Road
Prospect SA 5082
(Just about 15 minutes walk from my house.:))

Price:
Quarter Chicken with meal (chips + drinks): $11.50

Service:
Quick service (sebab kitorang je kot ada time tu.;p) but the staff who took the order sungguh tak friendly melayan 1st timer macam saya.Grrr..FYI,staff tu bukan omputih ye.





Monday, November 15, 2010

Raya Aidiladha Musim Bunga

Woke up early this morning to get ready for Eid prayer.Imsak now is around 6 a.m.The Eid prayer started at 8.15 a.m.My husband and I went to Al-Khaleel mosque for the Eid prayer.We were there quite early so we managed to park our car inside the mosque's parking area.

I noticed that Hari Raya Haji ni lagi sikit orang dari Hari Raya Puasa lepas.


There's nothing much special for this Hari Raya.Takde plan nak masak apa yang special.Hanya buat bubur jagung untuk makan sendiri.;p Ingat nak beli barang2 masak lepas balik masjid but end up with memenuhi undangan (juga memenuhi perut,hihih) di rumah Kak Nani & Kak Nana.

Went back home with a full stomach and "heavy eyelids",Hihih~~

Home.This is how Maple Street looks like during spring!:D


P/S - Selamat Hari Raya Aidiladha!

Sunday, November 14, 2010

My Baby

This is my 1st time writing about my baby here.For those who really know me, you know much I love 'her'.Tau saya sanggup bermati-matian,sanggup berhabis etc.Thanks so much to my family & all my friends yang terpaksa kena pasrah je dengan cinta saya kepada makhluk ni.Thank you muah3x.:') Hanya Allah dapat membalas jasa baik korang. I know that not everyone likes cat.Abang saya tak suka, emak saya tak tahan bulu.Gaduh mengamok sampai 1 taman? *exaggerate* Dah tak terkira.:'(Lebih2 dengan my youngest sis.



Perkembangan Olen ('her' name),dia masih single mingle even dulu saya pernah cakap nak kawen sama2 dengan dia.Erk.I mean, saya kawen dia pon saya nak kawenkan jugak.Tapi tak jugak kawen2.Why?Susah sebab saya duduk dengan family yang bukan semua suka kucing.Nanti beranak pinak (bau semua apa lagi) sian pulak anak2 kucing tu.

Olen now dimandikan dengan baik oleh makcik saya yang jaga saya dari kecik selain emak (I owe her so many things yang mungkin Allah sahaja dapat balas) yang juga suka kucing & punya banyak kucing. Dijaga setiap hari oleh adik lelaki saya yang juga sangat suka kucing.Dia yang volunteer nak jaga Olen dengan takdenya saya.Now dia dah habis PMR sibuk nak masuk MRSM (insyaallah, may your wish come true) , saya dah pening kepala.:'( Pls jangan tanya why tak bawak datang Aussie. If I had all the money in this world, benda pertama yang saya akan buat ialah bawak baby saya ke mana je saya berada.Tak payah webcam2.

One of the reasons nak balik M'sia kejap next year setelkan hal makluk haiwan paling saya sayang ni.Reason ke-2 nak setelkan barang2 shipping for my customers or else seperti biasa kakak & adik saya yang kena setelkan wrapping/tagging/postage tengah bulan Januari nanti.;p

P/S Anyone nak pesan barang from Aussie let me know before 1/12 ni yeah.Nak pesan almari pon boleh asalkan bukan koala,kanggaru,gajah,kucing dan seumpamanya.Soft toys or fridge magnet binatang boleh.;p

P/S/S - It seems like I can't attend my ex-housemate's wedding on next month.Isk.:'(

Thursday, November 11, 2010

Late Night Shopping

This book is a sequel to The Personal Shopper.I bought this book via online a few months ago from Bangi Bookseller but I only managed to finish it a few days ago.Yeah, I've so many books which are still pending to read.(About 15 books!!);p

The main character Annie Valentine was even more annoying and pathetic than she was in the first book but I really love to read the part where she kept using eBay to buy and sell!She made a lot of money from her online eBay shop, Annie V's Trading Station.


"I have a shop on eBay, I sell second-hand clothes, bags, shoes and discount things from the shop I work in"-Annie Valentine

Being a personal shopper is 'cool', isn't it?You may know/afford all the designer items!

If you're looking for a funny book, this is not the book.Kinsella's books are more funny.However, it's a fabulous & sexy read.Carmen Reid is more open to sex scene than Kinsella.Btw, I always prefer funny+fabulous chick-lits!~~

Tuesday, November 9, 2010

Pink of Health

I rarely eat fish (I mean fresh fish) since sampai Adelaide ni cos fish are quite expensive here.Honestly I don't mind to eat chicken everyday & I think I could eat chicken every day for the rest of my life.LOL.Kat Malaysia pon kalau emak masak ikan dan ayam sekali, sure tak berapa terusik ikan.Isk.Ok, I'm a BIG FAN of lamb.I always prefer lamb than chicken.Tapi gilalah if hari2 nak makan lamb.;p

I'm a lil bit sangat sedikit choosy with fish.Yelah, siapa yang suka ikan jaket kat asrama? I do love keli,siakap,terubuk,jenahak, bawal,ikan bilis,sardin tin& butterfish at Barnacle Bill!!Tapi kalau laksa pakailah ikan apa pon sure saya suka.I ate 7 plates of laksa in a day.That's my best record.:D If McD pulak, Fillet O'Fish will be the last choice (pernah order ke tak ntah?) but I've tasted it anyway.

It's going to be a long list if I have to write about my "LOVE TO EAT" and "DON'T REALLY LIKE TO EAT".;P

The worst part is when we need to force ourselves to eat something that we don't like.GRR...

Masa kena denggi berdarah dulu maybe lambat baik sebab saya tak suka langsung 100 plus.Luckily during that time dah ada 100 plus Tangy Tangerine flavour.Bolehlah minum sikit2.
Now kaki senang sangat kebas2 kena rajin makan pisang.Jenis pisang pon memilih.Banana split,cekodok,kek,pengat pisang suka pulak.Jus pisang?A big NO!!Encik Husband suruh makan pisang, makan saja.;p

Due to balance my terrible (terrible sebab macam2) eating habit, I think it's important for me to take food supplements.


Today's Purchase (Husband's purchase to be exact.;p) at Chemist Warehouse.

I never knew that there are Men's and Women's multi-vitamin.Yeah,men and women have different nutrient needs.E.g for this Women's multi contains Evening Primrose Oil and Men's multi doesn't have it.I told my husband not to take wrong multi-vitamin since the bottle is quite similar."Nanti awak yang mengandung & saya makin bertambah2 misai." I was just kidding.;) ok tipu giler saya guna 'saya' dan 'awak'.;p

P/S - Still not in the mood to update about Brisbane/Gold Coast.(~_~)

Sunday, November 7, 2010

Souvenirs

If pergi travel mana2 orang akan tanya,"Beli apa?" Honestly, I don't know what to buy at Brisbane since like anything that I wanted to buy, I can get it at Adelaide.Besides, kami check-in hand luggage sahaja so tak mau angkat berat2.Plus bukan balik Msia for good nak beli souvenirs macam2.The most important thing is, I wanna save more money for Christmas sale/boxing day on this December!;p

NO..that shampoo is not a souvenir.Beli sebab shampoo dah nak habis.;p


Actually reasons di atas tu adalah kaitan secara kebetulan. Sebenarnya saya yang pelupa ini telah lupa hari.(~_~) Encik Husband suruh balik before maghrib (saya pergi city sorang) so saya tergesa2 nak cari jalan balik bila dapat SMS suruh balik before maghrib.

Dalam tergesa2, I replied, "OK,nak balik dah.Esok datang lagi." Dalam hati, "esoklah nak beli apa yang dah aim.";p

I thought esok tu hari Khamis padahal sebenarnya hari Jumaat dah.Jumaat dah plan ke Gold Coast.

Encik Husband texted again,"OK, tak payah pegi Gold Coast ek.."

I was like "WHAT?!!!"

Haisshh..taktau kenapa dari awal2 sampai city dah set salah hari.Sengal.

If kat South Australia (SA) ada Chemist Warehouse kat Brisbane/Queensland ada Terry White Chemists .

Yang bestnya Terry White Chemist compared to Chemist Warehouse & Priceline ialah perfume kat sini bersepah2 je letak sekali dengan tester.Tak simpan dalam rak cermin + takde orang assist nak bau yang mana.I keluar kedai sampai pening semua sekali bau/try.LOL. Price?Yeah, murah macam kat Adelaide jugak + Christmas sale dah start.



Went to Myer, nak tengok ada beza ke tak dengan Myer Adelade.(Ceh, of couse lah sama macam Jusco Wangsa Maju & Jusco Setiawangsa)



And yeay!Britney perfume yang latest, Britney Spears Radiance dah ada dijual di Aussie.(actually since 31st October at Myer) & yeay again cos bau dia tak best macam Britney Spears Midnight Midnight Fantasy!~~Mine is still unused in a plastic.;p

Sales assistant sangat friendly.Got a compliment for my brooch.Eceh, sebenarnya nak I beli kan?Hahah.I thought Britney Radiance lagi best.Nasib baik tidaakk.


Source: Britneyfans.org

Saturday, November 6, 2010

Bye Bye Brisbane

video


Pehh..I'm still tired dan lemau macam biskut to update my blog.Hopefully I can update about my journey to Brisbane ASAP.

I miss Brisbane already.:'(Anyway, thanks to adik2 Queenland University Technology (QUT) yang comey dan baik hati.Lupa pulak nak tangkap gambar sama2.Isk.Isk.

Till we meet again, insyaallah.:)

Tuesday, November 2, 2010

Packing

I always love packing and currently I'm busy packing!Ceh, macam packing nak balik M'sia.;p Tomorrow morning my husband and I will be going for a short trip (4 days and 3 nights) to .........

Brisbane!


My husband has some work to do and he wants me to tag along even sebenarnya i memang nak ikut.LOL.

This trip will be my 2nd time going interstate within Australia;1st - Melbourne.However, it's not the reason why I'm so excited.The reason is:It will be my 1st time boarding a flight with my husband!!~~

13/2/10
Kahwin.So many things to do lepas kahwin,takde masa nak pergi honeymoon naik flight.Actually last minute change date kahwin so tiket flight burn saja.Just went to JB - by car.Reason why I love JB.:D

1/3/10
Encik Husband fly sorang ke Adelaide.

29/5/10
Saya fly sorang ke Adelaide.

19-26/7/10
Saya balik Msia, transit di Melbourne sorang.Guess what, saya penat gila tunggu flight transit sampai tertidur tak bangun2 even kapal terbang dah mendarat.Lucky me ada sorang lagi mamat tertidur time tu so I wasn't the last passenger yang turundia jadi mangsa tukang-mintak-tolong-ambil my hand luggage yang berat itu.KIHKIHKIH.

I hate goodbye!!:'( & this time takkan ada any goodbye di airport.:)


Now I feel like a child who can't wait for her very first flight ever.Kesian.Masa kecik dulu naik flight saya sibuk nak tangkap gambar dengan pramugari.(~_~)

Thus, I'll be away for a few days.:)